“Solutii, nu probleme” pentru Ministerul Mediului din Romania

Reprezentanti ai Coalitiei pentru Mediu din Romania (CMR) s-au intalnit ieri cu Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, pentru a discuta pe marginea celor mai presante subiecte de mediu incluse in documentul de pozitie “Solutii! nu probleme” semnat de toate organizatiile membre CMR.

Managementul deseurilor, oprirea jafului din padure, sanatatea apelor, protejarea spatiilor verzi, moratoriul exploatarii gazelor de sist, energia verde, schimbarile climatice, conservarea biodiversitatii, protectia Deltei Dunarii, buna administrare a Fondului de Mediu – iata numai cateva dintre subiectele atinse in cadrul intalnirii de 2 ore dintre ministru si reprezentantii organizatiilor neguvernamentale de mediu. Printre principalele concluzii ale intalnirii amintim:

 •  Implicarea pe termen lung a expertilor CMR in consilii tehnico-stiintifice si consultative pe diverse domenii – cum ar fi problematica gestionarii apelor, managementul deseurilor, schimbarile climatice si constructia de microhidrocentrale (MCH).  Coalitiei pentru Mediu i s-a solicitat déjà sa faca nominalizari pentru Consiliul tehnico-stiintific al apelor si pentru Comitetul de Avizare al AFM.
 • Un alt subiect pe care CMR asteapta sa fie implicat este propunerea actuala de modificare a Codului Silvic, pe marginea careia au fost deja inaintate critici si comentarii in numele tuturor organizatiilor membre.
 • Reformarea Administratiei Fondului de Mediu, in conformitate cu prioritatile de mediu incluse in documentul de pozitie al CMR.
 • Eficienta absorbtiei fondurilor europene si analizarea impactului proiectelor finantate prin POS Mediu devine o prioritate pentru urmatoarea perioada de programare, dincolo de procentele de fonduri absorbite.
 • La sugestia CMR, se va lua in calcul realizarea unui plan national pentru MCH care sa analizeze oportunitatea constructiei de microhidrocentrale pe cursurile raurilor de pe teritoriul Romaniei si sa traseze linii directoare. Ministerul si-a afirmat hotararea pentru oprirea lucrarilor actuale si evaluarea corespunzatoare a impactului acestora asupra naturii.
 • Luarea in calcul a solutiei renaturarii pentru prevenirea inundatiilor. CMR a propus Ministerului realizarea unui proiect pilot de renaturare al unui bazin hidrografic in vederea evaluarii ex-ante a acestei interventii.
 • Ministerul va avea in vedere cofinantarea prin AFM a programului LIFE + (varful de lance al programelor de finantare pentru mediu din Uniunea Europeana, care acopera domenii precum schimbari climatice si biodiversitate), ca potentiala solutie la lipsa finantarii cu care se confrunta Romania.
 • Ministerul Mediului se angajeaza sa gaseasca solutii pentru programe de educatie pentru mediu, considerate prioritare, si asigura sprijinul necesar infiintarii unui grup de lucru cu reprezentanti de la Ministerul Mediului, Ministerul Educatiei, ONG-uri si asociatiile elevilor.
 • Ministerul Mediului s-a angajat sa deblocheze procesul de aprobare a Planului de Management al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si considera, alaturi de organizatiile CMR, deosebit de importanta demararea procesului de management al speciilor din RBDD.

Generation ’92 video competition

Concursul organizat de Agenţia Europeană pentru Mediu s-a încheiat. Din cele 33 de aplicaţii video, din 15 ţări membre ale Agenţiei Europene pentru Mediu, 9 au fost din România. Primele două premii apartin Romaniei si pot fi vizionate aici :

 1. Locul 1 (Sorin Veştemean)
 2. Locul 2  (Ana-Maria Lemnaru)

Ceremonia de acordare a premiilor a avut loc la Copenhaga pe data de 5 Iunie 2012, de Ziua Mondială a Mediului.

concursul judetean “SALVATI PLANETA”

Asociatia „Euroactiv” de ajutorare a copiilor si tinerilor dotati, talentati si din Sistemul de Protectie a copilului aflat în dificultate, a initiat cea de-a doua editie a competitiei „Salvati Planeta”. Marii castigatori ai editiei din acest an au fost Scoala cu clasele I-VIII Nr. 11 „Miron Costin” si Centrul de Servicii Alternative de tip familial Falticeni. Felicitari organizatorilor dar mai ales castigatorilor! Detalii suplimentare puteti citi aici.