Marsul bicilistilor in presa

 

Articolul integral poate fi citit in cotidianul Crai Nou.

Nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi în trafic, de faptul că nu au piste decente pe unde să poată circula, de amenzi nejustificate, de lipsa unor suporturi pentru biciclete la instituţiile publice, dar mai ales de lipsa siguranţei lor, membrii clubului sportiv „Suceava pedalează” au luat iniţiativa de a organiza o ieşire pe biciclete.

Bicicliştii au dorit să atragă atenţia autorităţilor locale, dar şi a şoferilor. Ei au pedalat din faţa Casei de Cultură până la ieşirea din Suceava spre Fălticeni pe traseul Centru – Areni – Skatepark – Areni – sens giratoriu Galleria – Primăria Suceava – esplanada Casei de Cultură.

Înainte de plecare, Cristian Ilie, promotor al sportului pe bicicletă, a declarat că acţiunea bicicliştilor, organizată cu acceptul autorităţilor, este de fapt o plimbare organizată sub egida „Masa critică” ce are loc de obicei în ultima zi de vineri a fiecărei luni, în mai multe oraşe de pe glob. Prin acţiunea organizată la Suceava, bicicliştii au solicitat respectarea drepturilor în trafic şi, în acelaşi timp, ei au spus că vor respecta Codul rutier şi se vor autoeduca în această privinţă.

 

Marsul Bicilistilor Suceveni 2014 !

La acţiune sunt aşteptaţi să participe peste 100 de biciclişti, care vor cere să le fie respectate drepturile, pornind de la respect în trafic, piste de biciclete, până la suporturi de prindere la toate instituţiile din oraş.

Ne vom aduna în data de 31 iulie, la ora 19.00, în faţa  Casei de Cultură, de unde vom porni pe un traseu care ajunge până la ieşirea din Suceava înspre Fălticeni, trecând prin faţa Primăriei Suceava: Centru – Areni – Skatepark – Areni – sens giratoriu Galleria – Primăria Suceava – Esplanada Casei de Cultură.

Bicicliştii suceveni vor mărşălui joi pe străzile municipiului, pentru a atrage atenţia autorităţilor locale, dar şi cetăţenilor, asupra drepturilor lor.

„Vrem piste normale de biciclete, nu ocupate de stâlpi sau treceri de pietoni, prin care nu poţi să mergi. Mai nou, Poliţia a început să sară cu amenzi pe noi, deşi nu e vina noastră că nu avem piste pe care să circulăm. Vrem să ne facem auziţi, să se ştie că existăm şi avem şi drepturi”, a declarat Irina Liteanu, membru al clubului „Suceava pedalează”, care a organizat marşul de protest.

informatii suplimentare pot fi obtinute aici:

https://www.facebook.com/events/282264825311536/

Va asteptam !

Schimbările climatice, cauze şi efecte

Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava a organizat cu ocazia Zilei Mediului,  masa rotundă cu tema „Schimbările climatice, cauze şi efecte”. Manifestarea este dedicată Zilei mondiale a mediului, specialiştii APM urmând a prezenta semnificaţia şi importanţa evenimentului, cât şi aspecte legislative şi strategii privind schimbările climatice. La acţiune au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice locale şi judeţene, unităţilor şcolare, Direcţiei Silvice, Parcului naţional Călimani, ai organizaţiilor neguvernamentale de mediu şi ai unor agenţi economici din judeţ. Conform statisticilor, gazele cu efect de seră determină fenomenul încălzirii globale, emisiile provenind, în cea mai mare parte, din sectorul energetic, dar şi din domeniul transportului. Măsurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră vizează în primul rând promovarea eficienţei energetice şi a sistemelor de cogenerare, utilizarea mai intensă a surselor de energie regenerabile şi introducerea modelelor durabile de transport. O importanţă majoră o au acţiunile educative, conştientizarea şi participarea publicului la luarea deciziilor din domeniul mediului.

proiectul de mobilitate “Mobilitate transnationala pentru dezvoltare durabila”


Invitație

 Clubul Ecomontan „Origini Verzi” Suceava,  desfășoară  proiectul  de  mobilitate “Mobilitate transnationala pentru dezvoltare durabila”, nr. de referinta 2013/BIL-2/21” finanțat din cadrul Programului Fondul ONG în România- Fondul pentru Relații Bilaterale în parteneriat cu partenerul norvegian al proiectului este  AGRI ROMANIA ONG Norvegia care va avea ca și reprezentanți la eveniment președintele organizației dl. Terje Sindland și expert biodiversitate/inginer silvic dl. Uwe Rutzen.

 Proiectul are ca scop: Introducere în situatia biodiversitătii din regiunea de Nord-Vest a României , Paralele în modul de abordare a biodiversitătii în România vs. Norvegia , sensibilizare și informare a comunităților cu privire la importanța conservării biodiversității din cadrul rezervației naturale Codrii Seculari Slătioara.

- campanii de susținere a proiectelor educaționale cu rol de conștientizare privind biodiversitatea și conservarea ei.

- un plan de acțiune care să prevadă conservarea principalelor habitate și specii din zona. Realizarea acestei activitatii va implica intensificarea procesului de instituire a reţelei Natura 2000 (desemnarea si gestionarea siturilor protejate, coerenţa si conectivitatea reţelei) prin regenerarea speciilor celor mai ameninţate si prin măsuri de protecţie în regiunile periferice.

În acest context, Clubul Eco-Montan „Origini Verzi”  va invita sa participati în data de 16 Mai 2014  la prima intalnire cu partenerul norvegian din proiect cu partenerii locali, care va avea loc în incinta Consiliului Județean Suceava, sala de ședințe Bucovina, începând cu orele 10.00  Suceava, Romania.

Pentru mai multe detalii nu ezitați să ne contacta-ți la adresa de email: cem.originiverzi@gmail.com , sau tel 0742804401, Coordonator proiect, Nicoleta Robciuc.

Vă mulţumim anticipat!

experti norvegieni la Suceava

o echipa de experti norvegieni in domeniul conservarii forestiere se va afla la Suceava in perioada 15-20 mai pentru fundamentarea unui proiect care isi propune cresterea masurilor de conservare pentru Codrul Secular Slatioara.

Cursurile de ape ale Carpaților

În vederea stopării dezastrului ecologic și a genocidului în derulare, a agresiunii umane directe asupra biodiversității acvatice ale apelor curgătoare din Carpați, cerem organelor statului oprirea imediată a acestor lucrări controversate, și regândirea strategică a
poziționării acestor investiții, în afara teritoriilor ariilor protejate/ situri Natura 2000 șamd, în afara zonelor de interes pentru păstrarea valorilor naturale ale Carpaților. Cerem asigurarea implicării societății civile, a Organizațiilor Neguvernamentale de Mediu și a cercetătorilor biologi din Institute de Cercetări Biologice și Universități, în vederea găsirii unor soluții rezonabile. În acest scop este necesară crearea și finanțarea unei
platforme de specialiști și reprezentanți ai societății civile, care să analizeze impactul microhidrocentralel or deja existente, și să poată redefini strategic abordarea dezvoltării microhidrocentralel or în contextul asigurării conservării diversității biologice ale apelor din Carpați. Sustineti campania aici !

Planul de mobilitate urbană durabila

Planul de mobilitate urbană durabila este un document strategic menit să planifice  in mod durabil satisfacerea nevoile de mobilitate ale oamenilor și sectorului economic din orașe și din împrejurimile acestora pentru o dezvoltare socio-economică armonioasă şi o mai bună calitate a vieții în prezent și în viitor.  Planul propune armonizarea  dezvoltării urbane şi teritoriale cu dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, feroviar, naval, aerian și a transportului public in concordanţă cu nevoile de mobilitate si transport a persoanelor,  bunurilor si marfurilor din arealul de influenţă a fiecarei localitati urbane. Detalii despre planurile de  mobilitate urbană durabila pot fi aflate aici. 

Blog dedicat conservarii biodiversității din Romania

Conservarea biodiversității, concept care în 2012 a atins 20 de ani de recunoaștere juridică internațională, mai poate fi definit ca echilibrul dinamic ce este necesar a fi atins între două clase majore de activități: protecția și respectiv utilizara durabilă a componentelor sale. Un rol extrem de important în atingerea și menținerea acestui echilibru, îl are împărțirea echitabilă a beneficiilor ce rezultă din utilizarea biodiversității.

Blogul dedicat pentru conservarea biodiversității este disponibil la adresa urmatoare: http://aliantapentruconservareabiodiversitatii.wordpress.com.

 

 

 

Gropi ecologice de gunoi in judetul Suceava

La Suceava a fost semnat si cel de-al doilea contract de finanţare pentru lucrările de realizare a unei gropi de deşeuri în comuna Pojorâta, dupa cel din comuna Moara. Contractul respectiv a fost semnat de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi de reprezentanţii societăţilor care au câştigat licitaţia organizată de administraţia judeţeană. Groapa respectivă de depozitare a deşeurilor este realizată în cadrul unui program judeţean intitulat Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) şi care este finanţat cu fonduri europene atrase prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu.

Ecologie și Ecologism – Înțelepciune prin Simbioză

Ecologismul și ecologia sunt două fațete ale raportării noastre la mediul din care facem parte, una este mai analitică (ecologia) alta mai focalizată pe acțiune (ecologismul). Aceste două abordări au nevoie foarte mare una de cealaltă, dar specializarea inevitabilă a dus la separare și distanțare, chiar izolare și lipsă de comunicare, o situație care produce anumite riscuri… care au consecințe… ecologice, economice, sociale, politice șamd. Alfred North Whitehead (1861-1947) arăta nevoia de înțelepciune prin unificarea 1. capacității metafizice de a ști ce (know what) adică a celor legate de viziune politică orientată spre sustenabilitate, cu 2. capacitatea de a ști cum (know how) adică a aspectelor legate de știință și tehnologie. Articolul integral realizat de prietenul nostru, biologul Peter Lengyel poate fi citit integral aici.