Cursurile de ape ale Carpaților

În vederea stopării dezastrului ecologic și a genocidului în derulare, a agresiunii umane directe asupra biodiversității acvatice ale apelor curgătoare din Carpați, cerem organelor statului oprirea imediată a acestor lucrări controversate, și regândirea strategică a
poziționării acestor investiții, în afara teritoriilor ariilor protejate/ situri Natura 2000 șamd, în afara zonelor de interes pentru păstrarea valorilor naturale ale Carpaților. Cerem asigurarea implicării societății civile, a Organizațiilor Neguvernamentale de Mediu și a cercetătorilor biologi din Institute de Cercetări Biologice și Universități, în vederea găsirii unor soluții rezonabile. În acest scop este necesară crearea și finanțarea unei
platforme de specialiști și reprezentanți ai societății civile, care să analizeze impactul microhidrocentralel or deja existente, și să poată redefini strategic abordarea dezvoltării microhidrocentralel or în contextul asigurării conservării diversității biologice ale apelor din Carpați. Sustineti campania aici !

Planul de mobilitate urbană durabila

Planul de mobilitate urbană durabila este un document strategic menit să planifice  in mod durabil satisfacerea nevoile de mobilitate ale oamenilor și sectorului economic din orașe și din împrejurimile acestora pentru o dezvoltare socio-economică armonioasă şi o mai bună calitate a vieții în prezent și în viitor.  Planul propune armonizarea  dezvoltării urbane şi teritoriale cu dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, feroviar, naval, aerian și a transportului public in concordanţă cu nevoile de mobilitate si transport a persoanelor,  bunurilor si marfurilor din arealul de influenţă a fiecarei localitati urbane. Detalii despre planurile de  mobilitate urbană durabila pot fi aflate aici. 

Blog dedicat conservarii biodiversității din Romania

Conservarea biodiversității, concept care în 2012 a atins 20 de ani de recunoaștere juridică internațională, mai poate fi definit ca echilibrul dinamic ce este necesar a fi atins între două clase majore de activități: protecția și respectiv utilizara durabilă a componentelor sale. Un rol extrem de important în atingerea și menținerea acestui echilibru, îl are împărțirea echitabilă a beneficiilor ce rezultă din utilizarea biodiversității.

Blogul dedicat pentru conservarea biodiversității este disponibil la adresa urmatoare: http://aliantapentruconservareabiodiversitatii.wordpress.com.

 

 

 

Gropi ecologice de gunoi in judetul Suceava

La Suceava a fost semnat si cel de-al doilea contract de finanţare pentru lucrările de realizare a unei gropi de deşeuri în comuna Pojorâta, dupa cel din comuna Moara. Contractul respectiv a fost semnat de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi de reprezentanţii societăţilor care au câştigat licitaţia organizată de administraţia judeţeană. Groapa respectivă de depozitare a deşeurilor este realizată în cadrul unui program judeţean intitulat Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) şi care este finanţat cu fonduri europene atrase prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu.

Ecologie și Ecologism – Înțelepciune prin Simbioză

Ecologismul și ecologia sunt două fațete ale raportării noastre la mediul din care facem parte, una este mai analitică (ecologia) alta mai focalizată pe acțiune (ecologismul). Aceste două abordări au nevoie foarte mare una de cealaltă, dar specializarea inevitabilă a dus la separare și distanțare, chiar izolare și lipsă de comunicare, o situație care produce anumite riscuri… care au consecințe… ecologice, economice, sociale, politice șamd. Alfred North Whitehead (1861-1947) arăta nevoia de înțelepciune prin unificarea 1. capacității metafizice de a ști ce (know what) adică a celor legate de viziune politică orientată spre sustenabilitate, cu 2. capacitatea de a ști cum (know how) adică a aspectelor legate de știință și tehnologie. Articolul integral realizat de prietenul nostru, biologul Peter Lengyel poate fi citit integral aici. 

Un tânăr de 19 ani din Deva a construit un motor cu reacţie pe care l-a montat pe o bicicletă

Un tânăr în vârstă de 19 ani din Deva, judeţul Hunedoara, a construit un motor cu reacţie pe care l-a montat pe o bicicletă, el afirmând că unele dintre piesele motorului au fost fabricate în SUA, iar altele chiar de el în atelierul său. Raul Oaida, un tânăr în vârstă de 19 ani, este primul român care a construit un motor cu reacţie de la Henri Coandă încoace. Articolul intergal poate fi citit aici. 

 

Fălticeni-Gibraltar, 4.000 de km la pas prin Europa

Doi temerari fălticeneni, profesorul Călin Dănilă şi Ioan Cojocaru, preşedintele, respectiv vicepreşedintele Academiei de aventură “Pământul Viu” din Fălticeni, vor parcurge pe jos distanţa de 4.000 de kilometri, de la Fălticeni până în Gibraltar, la Tarifa. Expediţia va începe în primele zile ale lunii martie, marşul constituind o premieră pentru România, cei doi fălticeneni propunându-şi să atingă, mergând pe jos, extrema sudică continentală. Ei vor traversa pe jos România, Ungaria, Croaţia, Slovenia, Italia, Franţa, Spania, folosindu-se de hărţi turistice, evitând autostrăzile şi drumurile naţionale intens circulate şi abordând trasee destinate parcurgerii cu pasul. Articolul integral poate fi citit aici. 

La multi ani verzi !

Clubul Ecologic Origini Verzi iti ureaza un eco-an nou 2013 cu impliniri si multe, multe realizari pentru tine si mediul inconjurator !

Natura 2000 și realitatea ecologico-socială…

Adevărul este că pentru protejarea diversității biologice la nivel de peisaj au fost făcuți niște pași, mai cu seamă cei care au fost inevitabili în procesul de integrare în Uniunea Europeană… desemnarea legală a siturilor Natura 2000… A urmat predarea în custodie a multora dintre ele, niște finanțări pentru realizarea unor planuri de management, dar hiperbirocratizarea sistemului, blocajul financiar nu dă speranțe ca aceste mecanisme să fie apte de a aduce suportul necesar pentru asigurarea unor măsuri eficiente…Un articol excelent realizat de dr. Peter Lengyel si o serie de fotografii deosebite puteti citi.

Sa intampinam Craciunul Eco

Tema inedita, dar si generoasa a serbarii a fost “Sa intampinam Craciunul Eco” si, in ton cu datinile romanilor, elevii Colegiului National “Mihai Eminescu” au reusit sa organizeze o suita de momente bine alese prin care sa evidentieze ideea principala a manifestarii. In cadrul proiectului Eco Scoala, au inclus si aceasta activitate care si-a dorit sa accentueze implicarea elevilor in rezolvarea problemelor de mediu. Stirea integrala poate fi citita aici.